Te własnego wypieku pozostają... chociaż w zmniejszonej ilości.
Dziś chcę Wam sprzedać przepis na wyśmienite ciasteczka owsiane - błyskawiczne, zdrowe i przepyszne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku... Idealne jako przekąska lub dodatek do kawy. Można je długo przechowywać... tylko ciekawa jestem komu się to uda? U nas znikają w mgnieniu oka - a Marianna to za nimi szaleje.
Macie ochotę spróbować? To do dzieła!
Co będziesz potrzebować?
- 500g płatków owsianych górskich
- 150g pestek słonecznika / lub żurawiny
- kostka masła ( nie polecam zamieniać
go na margarynę do pieczenia - nie dość, że jest niezdrowa, to ciasteczka stracą swój maślany smak)
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy - opcjonalnie
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
Co musisz zrobić?
-nie za duże, lekko spłaszczone- i układać na blaszce w odległości ok. 1 cm od siebie. Piec ok.20-25 minut - do momentu, aż ciasteczka będą przyrumienione i twarde na wierzchu. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj znać, co o tym sądzisz