Pancakes - naleśniki amerykańskie (wersja zmodyfikowana)
Składniki ( na ok.8 szt) :
Na ciasto:
2 jajka
0,5 szkl cukru
1 op cukru wanilinowego
400 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia pancaksów
Dodatki:
Można puścić wodzę fantazji.
- dżem owocowy
- serek waniliowy
- jogurt naturalny
- prażone jabłka
- wszelkie owoce - maliny, borówka, truskawki, banany, mango....
- do posypania - płatki migdałowe, cynamon, cukier puder
- Wersja oryginalna - syrop klonowy!!
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy, a następnie żółtka - czyli zrobić przepyszny, puszysty kogel - mogel. Następnie, nadal mieszając w mikserze, dodajemy po kolei pozostałe składniki - jogurt/maślankę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Po dokładnym wymieszaniu ciasto jest gotowe - powinno mieć dość gęstą konsystencję. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnie nakładamy średniej grubości i średniej wielkości placuszki. Smażymy do rumianego koloru po obu stronach.
Ja zazwyczaj robię tak, że przygotowuję dużo różnych dodatków do pancakes'ów: owoce, jogurt, serek waniliowy i konfitury. Jest to uczta nie tylko dla podniebienia,ale również dla innych zmysłów, bo wygląda, pachnie i smakuje wspaniale.
U mnie dziś dość skromnie - bo z dżemem malinowym i konfiturami truskawkowymi - ale równie smacznie.
Jest to również świetny pomysł na słodki poczęstunek dla gości.
ale pychota! :)
OdpowiedzUsuń