To właśnie na statku codziennie piliśmy świeży sok z mango! Owoc ten pokochałam miłością bezgraniczną i od tamtych wakacji - jego zapach i smak zabiera mnie właśnie do Egiptu...
Gdy do wakacji daleko - i może nie chodzi tu o czas i miejsce, a raczej o możliwości - warto trochę się porozpieszczać i zaszaleć!
Chciałam Was więc namówić na przepyszny deser z mango w roli głównej - a chemia i kalorie wcale nie grają tu ról drugoplanowych! W ogóle ich tu nie ma!!
Jest bardzo zdrowy, a przede wszystkich idealnie smakuje.
Potrzebne składnieki:
1 dojrzałe mango - zazwyczaj jednak ciężko dostać dojrzałe - więc najlepiej nie czekać do krytycznego momentu, kiedy kubki smakowe dają znać sokom trawiennym i razem rozpoczynają żałosne nawoływanie "Już!! Teraz! A najlepiej - JESZCZE SZYBCIEJ!!", tylko kupić przy okazji i cierpliwie poczekać te 2 dni, aż dojrzeje, bo wtedy jest najwspanialsze!
1 jogurt naturalny - ja używam greckiego, ale równie dobrze, może być zwykły
Płatki owsiane - nie błyskawiczne!!
Płatki z migdałów - opcjonalnie
Zapraszam po instrukcję TUTAJ
Gdy uporamy się już z mango, to miksujemy je na gładką masę.
Kolejnym etapem przygotowań jest już tylko odpowiednie nakładanie składników do szklanki/ pucharka - mus z mango - jogurt - płatki owsiane - mus - jogurt i na koniec płatki migdałowe do ozdoby.
Wspaniale pasuje również jako deser po obiedzie.
Smacznego!!
Grafika ze sposobem obierania mangopochodzi z:
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/porady/jak-obrac-i-pokroic-mango-156.html
super dawka słońca zatopiony w szklance
OdpowiedzUsuńIdealne określenie! Porcja słońca!! Aż chyba zmienię tytuł wpisu ;)
UsuńBardzo fajny, smakowity przepis i nie wymaga spędzenia połowy dnia w kuchni. Chyba już wiem jak umile życie mojej rodzince w weekend :)
OdpowiedzUsuńZ całego serca polecam! Po takiej porcji "słońca w szklance", uśmiech nie zejdzie z twarz przez tydzień :)
Usuń