środa, 18 marca 2015

Mango w roli głównej - deser bez chemii!!

Zapach mango od kilku już lat kojarzy mi się z wakacjami w Egipcie - to były jeszcze czasy przed Tatą Mani, wyjechałam z rodzicami i rodzeństwem! Było bajecznie - dwa tygodnie totalnego odpoczynku i szoku kulturowego. Pierwszy tydzień - rejs statkiem po Nilu i zwiedzanie wszystkich najważniejszych zabytków, drugi - hotel, rafy koralowe, plaża.... Marzenia się spełniają!
To właśnie na statku codziennie piliśmy świeży sok z mango! Owoc ten pokochałam miłością bezgraniczną i od tamtych wakacji - jego zapach i smak zabiera mnie właśnie do Egiptu...

Gdy do wakacji daleko - i może nie chodzi tu o czas i miejsce, a raczej o możliwości - warto trochę się porozpieszczać i zaszaleć!

Chciałam Was więc namówić na przepyszny deser z mango w roli głównej - a chemia i kalorie wcale nie grają tu ról drugoplanowych! W ogóle ich tu nie ma!!
Jest bardzo zdrowy, a przede wszystkich idealnie smakuje.




Potrzebne składnieki:

1 dojrzałe mango - zazwyczaj jednak ciężko dostać dojrzałe - więc najlepiej nie czekać do krytycznego momentu, kiedy kubki smakowe dają znać sokom trawiennym i razem rozpoczynają żałosne nawoływanie "Już!! Teraz! A najlepiej - JESZCZE SZYBCIEJ!!", tylko kupić przy okazji i cierpliwie poczekać te 2 dni, aż dojrzeje, bo wtedy jest najwspanialsze!
1 jogurt naturalny - ja używam greckiego, ale równie dobrze, może być zwykły
Płatki owsiane - nie błyskawiczne!!
Płatki z migdałów - opcjonalnie

Mango myjemy i obieramy - jednak sposób obierania tego owocu to nie taka prosta sprawa jak z jabłkiem czy bananem! Główny problem stanowi pestka... Jak to zrobić, aby nie zmarnować owocu??
Zapraszam po instrukcję TUTAJ



Gdy uporamy się już z mango, to miksujemy je na gładką masę.
Kolejnym etapem przygotowań jest już tylko odpowiednie nakładanie składników do szklanki/ pucharka - mus z mango - jogurt - płatki owsiane - mus - jogurt i na koniec płatki migdałowe do ozdoby.
Wspaniale pasuje również jako deser po obiedzie.
Smacznego!!


Grafika ze sposobem obierania mangopochodzi z:
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/porady/jak-obrac-i-pokroic-mango-156.html

4 komentarze:

  1. super dawka słońca zatopiony w szklance

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne określenie! Porcja słońca!! Aż chyba zmienię tytuł wpisu ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny, smakowity przepis i nie wymaga spędzenia połowy dnia w kuchni. Chyba już wiem jak umile życie mojej rodzince w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całego serca polecam! Po takiej porcji "słońca w szklance", uśmiech nie zejdzie z twarz przez tydzień :)

      Usuń

Daj znać, co o tym sądzisz