piątek, 19 czerwca 2015

Owsiane ciasteczka (bez mąki)

Łasuchowanie to jedno z moich najgorszych uzależnień, z którym kolejny raz rozpoczynam walkę... Co by mój organizm nie doznał szoku, po drastycznym odstawieniu wszelkich łakoci -tym razem postanowiłam działać łagodnie. Krok pierwszy to odstawienie słodkości gotowych, sklepowych, zawierających syrop glukozowo- fruktozowy i inne chemiczne paskudztwa.
Te własnego wypieku pozostają... chociaż w zmniejszonej ilości.

Dziś chcę Wam sprzedać przepis na wyśmienite ciasteczka owsiane - błyskawiczne, zdrowe i przepyszne.    Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku... Idealne jako przekąska lub dodatek do kawy. Można je długo przechowywać... tylko ciekawa jestem komu się to uda? U nas znikają w mgnieniu oka - a Marianna to za nimi szaleje.

Macie ochotę spróbować? To do dzieła!

Co będziesz potrzebować?
-  500g płatków owsianych górskich
- 150g pestek słonecznika / lub żurawiny
- kostka masła ( nie polecam zamieniać
 go na margarynę do pieczenia - nie dość, że jest niezdrowa, to ciasteczka stracą swój maślany smak)
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy  - opcjonalnie
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego

Co musisz zrobić?

Wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać ze sobą - najlepiej ręką. Pozostawić ok. 5 minut, aby płatki nasiąknęły - dzięki temu łatwiej będzie formować ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik ustawić na 160°C. Następnie ukształtować ciasteczka - z potrzebować?
-nie za duże, lekko spłaszczone- i układać na blaszce w odległości ok. 1 cm od siebie.  Piec ok.20-25 minut - do momentu, aż ciasteczka będą przyrumienione i twarde na wierzchu. Gotowe!


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, co o tym sądzisz