wtorek, 2 grudnia 2014

Pomysł na szybki, smaczny deser - TIRAMISU



Tiramisu - czyli szybki deser o idealnych właściwościach poprawiania nastroju!

Składniki:
200ml słodkiej śmietany 30% (lub 36%)
1 op. mascarpone
1 żółtko (dla kobiet karmiących i w ciąży - można z tego zrezygnować- ja odkąd  pojawiła się Marianna zupełnie już nie dodaje żółtka)
1 op. cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru
1 opakowanie biszkoptów - mogą być okrągłe lub podłużne (najlepiej tzw. włoskie czy do tiramisu)

2-3 łyżki kawy sypanej
2-3 łyżeczki kakao

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Przygotowanie: 
1. W średniej wielkości misce zaparz kawę - kawa nie musi być zbyt mona, ale warto nalać dość sporo wody, aby łatwo można było moczyć biszkopty. Odstawić do ostygnięcia. Najlepiej zrobić to trochę wcześniej, aby potem nie czekać, aż kawa ostygnie.
2. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.
3. Teraz w zależności czy robimy opcję z żółtkiem czy bez wybieramy odpowideni krok:
- jeśli z żółtkiem to: w drugiej misce ucieramy żółtko z łyżeczką cukru. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, aż wyjdzie nam gładka masa. Następnie tą masę stopniowo dodajemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub trzepaczką - DELIKATNIE! aby śmietana nam nie opadła.
- jeśli bez żółtka to: mascarpone dodajemy od razu do śmietany - również bardzo delikatnie mieszamy, aby obie masy ładnie się połączyły.
4. Wybieramy jakieś szerokie i płaskie naczynie - ja zazwyczaj używam naczynia do zapiekania. Można również przygotować tiramisu w formie deseru  w pucharkach - jeśli nie mamy zbyt wielu gości.
Zamaczamy biszkopty w kawie - nie za długo - wkładamy i od razu wyjmujemy, żeby się nie rozpadły. Układamy pierwszą warstwę. Na biszkopty kładziemy warstwę masy śmietanowej. Następnie znowu biszkopty i znowu śmietana. Najfajniej jak są dwie/trzy warstwy biszkoptów, a na wierzchu śmietana, którą oprószamy kakao.
5. Schłodzić w lodówce.

Deser najlepiej smakuje na drugi dzień - ale podany tego samego, też jest wspaniały!

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia mojego tiramisu - zbyt szybko zniknęło....

2 komentarze:

Daj znać, co o tym sądzisz