piątek, 16 maja 2014

Pancakes - naleśniki amerykańskie

Dziś post nietypowy, bo przepisowy. Mariankowa Mama podjęła wyzwanie walki ze złym humorem wywołanym przez brzydką, deszczową pogodę. Oto przepis na szybkie danie, idealne nadające się na pochmurny dzień.

Pancakes - naleśniki amerykańskie (wersja zmodyfikowana)

Składniki ( na ok.8 szt) :

Na ciasto:
2 jajka
0,5 szkl cukru
1 op cukru wanilinowego
400 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia pancaksów

Dodatki:
 Można puścić wodzę fantazji.
  • dżem owocowy 
  • serek waniliowy
  • jogurt naturalny
  • prażone jabłka
  • wszelkie owoce - maliny, borówka, truskawki, banany, mango....
  • do posypania - płatki migdałowe, cynamon, cukier puder 
  • Wersja oryginalna - syrop klonowy!!


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy, a następnie żółtka - czyli zrobić przepyszny, puszysty kogel - mogel. Następnie, nadal mieszając w mikserze, dodajemy po kolei pozostałe składniki - jogurt/maślankę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Po dokładnym wymieszaniu ciasto jest gotowe - powinno mieć dość gęstą konsystencję. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnie nakładamy średniej grubości i średniej wielkości placuszki. Smażymy do rumianego koloru po obu stronach.

Ja zazwyczaj robię tak, że przygotowuję dużo różnych dodatków do pancakes'ów: owoce, jogurt, serek waniliowy i konfitury. Jest to uczta nie tylko dla podniebienia,ale również dla innych zmysłów, bo wygląda, pachnie i smakuje wspaniale.
U mnie dziś dość skromnie - bo z dżemem malinowym i konfiturami truskawkowymi - ale równie smacznie.
Jest to również świetny pomysł na słodki poczęstunek dla gości.


1 komentarz:

Daj znać, co o tym sądzisz